03 מרץ 2015

Widgets

Widgets

Widgets

Widgets

זכוכית ישראלית 2015- תערוכת הזכוכית הגדולה בישראל


 


 

 62אמנים מציגים את מיטב הזכוכית העכשווית – גישות רעננות וחדשות בתצוגה מרתקת של כ-100 עבודות מגוונות, מפריטים זעירים עד פסלי ענק. מומלץ.

את מוזיאון ארץ ישראל אני פוקדת לעיתים קרובות מכיון שהפך בשנים האחרונות לבמה חשובה ומרכזית בהצגת האומנות העולמית והישראלית בפרט. נכון, מוזיאון העיצוב בחולון נפלא ודרמטי אך מוזיאון א”י בדרכו הסולידית והלא מתימרת הוא פנינה בנוף האומנות הישראלית.
לפני מספר שנים הנושא המרכזי בביאנלה לקרמיקה וזכוכית היה “עיצוב” וזכיתי להשתתף מטעם חברה מסחרית שיצרה יצירות עיצוב אמנותיות.

חשבתי לתומי, עוד תערוכת זכוכית. מי צריך? כמה צורכים אמנות זכוכית? כמה אומנים כבר יש? זהו תחום יקר לביצוע, קשה מאוד להחזיק סטודיו לזכוכית ראוי לשמו , הביקוש לאומנות זכוכית אינו מובן מאליו.

פקדתי את בנין רוטשילד במוזיאון ארץ ישראל אמש והפתעתי היתה עצומה. התהלכתי כסהרורית בעולם האגדות. התאורה עמומה במקצת ואווירה קסומה ונוגעת.

התערוכה היפהפיה מקבצת יחד אמני זכוכית מבוססים לצד אמנים בתחילת דרכם, כמו גם אמנים שאינם משתייכים במובהק לעולם הזכוכית ומגיעים מתחומי אמנות אחרים כמו ציור, פיסול, עיצוב גרפי, עיצוב טקסטיל, עיצוב תכשיטים, עיצוב תעשייתי ועוד. מציגה מגוון מקיף של עבודות המשקף את היצירה העכשווית המקומית בזכוכית.

זאת הפעם השלישית שהמוזיאון מקיים תערוכה המבקשת לספק במה לאמנים היוצרים בזכוכית,ולהציג תמונת מצב עדכנית, להמריץ ולמנף את הפעילות ולהעשיר את החקירה בתחום ולדחוף אותו קדימה.

בתערוכה יוצגו כמאה עבודות מארבע השנים האחרונות.




מה חדש בזכוכית?


רוחב היריעה ומגוון העבודות מדגימים גישות אמנותיות חדשניות ועיסוק בסוגיות עכשוויות לצד טווח רחב של תהליכי עבודה החל מעיבוד זכוכית לוהטת כגון הניפוח, דרך עיבוד זכוכית חמה כגון יציקה, התכה ועד עיבוד זכוכית קרה. אופני הטיפול בזכוכית משקפים כמה מן הדרכים היצירתיות ורבות הדמיון שבהן נעשה שימוש בחומר כמו גם את רבגוניותו ככלי ביטוי אמנותי. הזכוכית מתפקדת כרקמה מקשרת בין תהליכים טכניים, גישות אסתטיות, שפות חזותיות ופרקטיקות אמנותיות.

אנריאטה אליעזר ברונר, אוצרת התערוכה, חיה ונושמת זכוכית. מרתק לשמוע את הרצאתה. מדברת במושגים של אומנים ההולכים עם השקיפות והנזילות של החומר ואומנים שהולכים נגד החומר ומקפיאים אותו, צובעים אותו והופכים אותו לאטום ומדמה חומרים אחרים. עם הפיכתה של הזכוכית למדיום אמנותי, ניתן לגלות בה איכויות שהן מעבר לאסתטיקה של החומר ולמיומנות הטכנית של היוצר. יותר ויותר, מופיעה הזכוכית כנושאת מסר אמנותי, כנקודת מוצא – ופחות כמטרה בפני עצמה.




תערוכת זכוכית ישראלית:


התערוכה, על ריבוי הפנים שבה, מציעה גישות רעננות וכיוונים חדשים בתחום זה. העבודות בתערוכה – מפריטים זעירים ואינטימיים ועד לפסלים גדולים, מיצירות דו-ממדיות ועד למיצבים – מציגות מנעד נושאי רחב מתחומי ידע ותרבות. הן נעות בין הפיגורטיבי למופשט, בין הריאליסטי לאשלייתי, בין האישי לאוניברסלי, בין דו-שיח פואטי עם הטבע לסוגיות אקולוגיות – אך הזכוכית עוברת בכולן כחוט השני ומנוצלת באופן אסתטי ומטאפורי. חלק מהיצירות מרמזות על מסר פוליטי וחברתי. אנריאטה מכירה ויודעת לספר על כל אמן ואמן ואהבתה אליהם וליצירה מורגשים בכל מילה.

התרשמתי מיצירות רבות אך כמה הלכו איתי הביתה במחשבותיי:

·         חדר החייט שכמו לקוח מ"כנר על הגג" וכולו עשוי זכוכית. גם החולצות על השולחן.

·         הרקדניות שאחת מהן דיוקן עצמי.

·         שולחן הסעודה בו שאריות אוכל וכלים שבורים מרתקים את הדמיון לסצנה שהתנהלת בטרם עזבו האורחים. אני הרגשתי כאילו מיס האווישם מ ”תקוות גדולות ” של דיקנס, בגרסתה המודרנית, קמה לתחייה.

·         החזירים העפים באוויר

·         הזירעון התלוי על חבל התליה . רפיסות גופו חסר החיים מבוטא היטב בזכוכית הנוזלת מטה. האם זה סופו של המין האנושי?

·         ביצי הזכוכית הענקיות שגרמו לי התחושה שפארק היורה כאן והדינוזאורים כבר נכנסים לאולם.

·         הילדה משברי זכוכית, גברים מזכוכית מנופחת.

·         עבודות עדינות ביותר שצריך כמעט זכוכית מגדלת בכדי להעריך את מלוא העבודה שנעשתה בתהליך יצירתם כמו הצמחים והתכשיטים למיניהם ועד עבודות מונומנטליות כחיצי הזכוכית הענקיים והצבעוניים הפורצים מהקיר.

 


תערוכה מרתקת ומאתגרת את הרציו ופועלת היטב גם על הרגש. ממליצה לכל המשפחה.

למידע נוסף על התערוכה, תערוכות נוספות ואירועים מיוחדים – אתר המוזיאון: www.eretzmuseum.org.il

שעות פתיחה: ראשון עד רביעי 16:00-10:00, חמישי 20:00-10:00, שישי 14:00-10:00, שבת 16:00-10:00 מחירים: ילדים- ללא תשלום עד גיל 18, מבוגר – 48 ₪, תושב תל-אביב – 38 ₪, גמלאי – 24 ₪

מוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב | פתיחה: 25.2.15 | נעילה: 20.6.15
אוצרת: אנריאטה אליעזר ברונר

תמונות: ליאוניד פדרול, רוית ליפשיץ ציון

כנסו לדף סגנון והשראה עם רוית לכתבות נוספות בנושאי תרבות, ספרות, אופנה ובידור.

באהבה,

אין תגובות :

הוסף רשומת תגובה